Вероніка Погребна

Вирішила навчатися з кількох причин. По-перше, хотіла, окрім світської освіти, отримати ще й богословську як мінімум задля розширення кругозору та загального розуміння своєї віри. По-друге, прагну бути більш корисною в служінні, зокрема ліпше розуміти контекст, у якому живу я й моя церква – саме тому мені сподобався напрямок богослів’я міста.

 

Важко сказати, що саме під час навчання вплинуло на мене найбільше. Якщо говорити в аспекті розширення мого уявлення про життя, про формати служіння, проєктну діяльність і взагалі про кругозір, то, звісно, серйозно вплинуло спілкування з викладачами: я зрозуміла, скільки всього ще не знаю, і що ці прогалини потрібно якнайшвидше надолужувати.


Під час навчання мені сподобались: по-перше, експертність і підхід викладачів; справили враження їхній життєвий досвід, духовний досвід, досвід у служінні. По-друге, спілкування з моїми колегами з курсу, які належать до різних конфесій і живуть у «християнській традиції», відмінній від моєї – для мене це був корисний і пізнавальний досвід знайомства з інакшістю ближнього. По-третє, сподобались і водночас не сподобались об’єми завдань і матеріалів, які необхідно було опрацювати. Без досвіду вивчати та навіть просто читати богословську л-ру такі обсяги спочатку даються складно. Певною мірою я не була до кінця готова до них, але матеріали дуже круті, тому цей виклик буде подолано:)

 

Якщо говорити про практичне значення набутого через навчання, то наведу один приклад. У своєму служінні (медіа) ми з командою, працюючи з тими чи іншими проєктами, почали більше уваги приділяти баченню й покликанню, щоб не займатися створенням проєктів заради проєктів. До того ми робили просто «щось», і це «щось» не приносило плоду взагалі або давало дуже маленький плід. Ми розчарувались та шукали причин, щоправда більше в технічній складовій, ніж духовній. Наразі активно вчимося бачити й відповідати на  потреби нашої спільноти та найбільш дотичного до церкви оточення, в перспективі – усього нашого району. Як? Запускаємо освітні проєкти, клуби, покращуємо й шукаємо нові форми взаємодії з невіруючими людьми в цифровому просторі (актуальні християнські інтерв’ю, переклад проповідей тощо).

Підпишіться на новини