Страсна пʼятниця


Головна Богослов'я Страсна пʼятниця

 

 

 

Події страсної п’ятниці можна згадувати з перспективи різних її учасників, бо цей день, наче збільшувальне скло, що як ніколи відображає різноманітні процеси життя. У ньому присутні учні Христа, і їм, як будь-яким щирим представникам Божого народу в усі часи, потрібно буде розчаруватись у своєму уявленні про Бога та Його Царство, щоб потім мати можливість спустошеними та зломленими зустрітися зі справжнім проявом Царства у воскресінні Христа й подіях після нього. Тут присутній натовп, який, як завжди, буде відкритий для політичних маніпуляцій з ним, тому що людське бажання спростити своє життя й прибрати когось, хто намагається це життя «ускладнити», завжди буде присутнє серед роду людського.

 

У подіях страсної п’ятниці присутня «Божа іронія»: коли Бога бачать ті, від кого це менш за все очікується, наприклад римський солдат біля хреста (Мк. 15:39). Натомість ті, хто покликаний побачити Бога, намагаються якомога швидше прибрати Його зі свого життя. Бо набагато легше жити, удаючи, що ти очікуєш Бога й при цьому вирішувати свої справи, ніж мати зустріч із Ним. Тут присутня зрада найближчих, які ще вчора могли обіцяти різні речі, проте присутня й вірність тих, хто не завжди був поряд, як, наприклад, Йосип з Ариматеї (Мт. 27:57-60). А ще присутня вірність жінок, які в той історичний час являють тих, кого суспільство не вважає впливовими та значущими, але посвята таких людей тому, у що вони вірять, – це завжди особлива сила. 

 

 

Програми за напрямком

 

 

І тут присутній Бог. Бог, Який добровільно обирає розділити з людством страждання та смерть. Роздуми про майбутні події викликають у Христа «смертельний смуток» (Мт. 26:38). Але Він іде, щоб проявити любов, поклавши душу Свою за інших (Ів. 15:13). Він помре за гріх всього людства, але Він знає, що ця смерть не заради смерті. Це зерно, яке повинно померти для трансформації світу. Несправедлива смерть Христа – це шлях до відновлення Божого Царства в його справедливості, страждання Христа – необхідність для припинення страждань у майбутньому. На питання присутності несправедливого страждання в цьому світі Бог дає найнеочікуванішу відповідь: проходить через несправедливе страждання Сам, але для того, щоб зупинити його в самому корені. І не очікує від людства нічого такого, чого не зробив би Сам.

 

 

Автор: Кирило Прошко, керівник відділу практичного служіння.
Ілюстрація: Уляна Томкевич

«Злий» і «добрий» Бог двох Завітів та християнська етика

  У церковній історії є сторінка боротьби з маркіонізмом, що являв собою одну з єресей...

Детальніше

Аполітичність, що вбиває

  Сьогодні багато українці очікують опозиційної реакції від російських християнських лідерів,...

Детальніше

Благовіщення

        Благовіщення – це один із центральних моментів у людській історії....

Детальніше

Підпишіться на новини