Божа кара чи людська кривда?


Головна Богослов'я Божа кара чи людська кривда?

 

«Бог карає Україну…» – на жаль, з початку війни я чув цю фразу не лише від «віруючих» росіян та їхніх «пасторів», а й серед багатьох братів і сестер в Україні. Причини називають різні: від лихослів’я й до содомії. Гріх українців великий і потрібно за нього каятися. Тільки питання: невже українці грішніші за інші народи?

 

Звертаюся до всіх лідерів церков: не дозволяйте проповідувати таке богослов’я з ваших кафедр. Пам’ятайте, що Ісус сказав: «Або ті вісімнадцять, на яких упала вежа силоамська і побила їх, – чи думаєте, що вони були більше винні від усіх людей, що жили в Єрусалимі? Ні, кажу вам; тому якщо не покаєтеся, то всі отак згинете» (Лк. 13:4-5). Ми відповідаємо за свої вчинки перед Богом і не покликані засуджувати чи звинувачувати тих, хто трагічно постраждав через будь-які причини. Насправді таке богослов’я приносить віруючим хибну провину й каяття, і водночас відводить фокус від головного винуватця цієї війни: Путіна та їхньої ідеології «русского мира» на чолі з патріархом Кирилом.

 

Інші звинувачують Україну в тому, що вона привласнила собі Славу, яка належить лише Богові. Для таких людей фраза «Слава Україні – героям слава» наповнена духом націоналізму, який не визнає суверенність Бога й у такий спосіб мало шанує або прославляє Самого Бога. Слід зазначити, що першим, хто використав фразу «Слава Україні», був Тарас Григорович Шевченко. У творі «До Основ’яненка» (у варіанті 1860 року) він писав:

 

Наша дума, наша пісня

Не помре, не загине.

Від де, люде, наша слава,

Слава Україні!

 

Популярності ця фраза набула під час української революції 1917–1923 років, а особливо після 2014 року. Як ми бачимо, це гасло не несе в собі ідею віддати всю славу Україні та її героям, натомість проголошує свободу та успіх самої України поза «русским миром», а також пошановує тих, хто присвятив себе цій свободі або навіть помер за неї. Комусь фраза може подобатися, комусь – ні, але Бог однозначно не судить та не карає людей за цю фразу, бо вона не претендує на Суверенність і Велич Великого та Єдиного Бога, а лиш проголошує незалежність нашої держави.

 

Є й такі, хто звинувачує Україну за ситуацію на Донбасі, хто бачить нинішню війну як наслідок Майдану, а хтось взагалі вважає, що українці не повинні опиратися злому, тобто Путіну та «русского мира».

 

Писання говорить, що Бог є любов, і Він – Батько милосердя. Ви вірите, що Бог карає всю націю, вбиваючи стариків, жінок і дітей? Або ж бомбить школи, садки, лікарні та навіть пологовий будинок? Якщо ми віримо в такого Бога, то з нашим богослов’ям щось не так. Тут не варто наводити за приклади старозавітні історії: там зовсім інший контекст (хоча ми знаємо, що багато хто навмисно ігнорує загальний біблійний контекст).

 

Усе, що відбувається в Україні (або в іншій країні, яка зазнала такого насильства), більше нагадує мені історію з Йовом: насправді ми не знаємо, що відбувається за лаштунками духовного світу, і не знаємо, чому Бог допускає це. У Діях Апостолів, у 12-у розділі описано, як цар Ірод підніс руки, щоб декому з церкви заподіяти зло, і стратив апостола Якова. Чому Бог допустив це, ми також не знаємо. Все, що ми можемо й повинні – продовжувати довіряти Богові й робити те, до чого ми покликані: молиться, служити одне одному, підтримувати одне одного, плакати з тими, хто плаче, нести Євангеліє насамперед нашими справами, і в такий спосіб бути світлом і сіллю для цього світу. А ще нагадувати собі та іншим, що віруючий в Ісуса має життя вічне і смерть над ним не владна.

 

Я вірю, що сьогодні під час війни ми маємо проповідувати саме такі істини, а не говорити, що Бог карає Україну. Бог із нами, і якщо Він за нас, то хто проти нас? Ніхто й ніщо не може відлучити нас від Його любові!

Сергій Флюгрант, викладач УЄТС, заступник декана з виховної роботи

Аполітичність, що вбиває

  Сьогодні багато українці очікують опозиційної реакції від російських християнських лідерів,...

Детальніше

Асоціація бібліотек

    Перший крок до створення Асоціації бібліотек богословських закладів України Уявіть,...

Детальніше

День захисника та захисниці України

  Вікіпедія дає вичерпне пояснення подій, які ми відзначаємо 14 жовтня. Чотири свята, які там...

Детальніше

Підпишіться на новини