Хрещення Господнє


Головна Богослов'я Хрещення Господнє

 

Хрещення Господнє є святом любові. То є святом явлення людям любові Трійці й запрошення до цієї любові. Без розуміння фундаментальності двох речей тієї події ми втрачаємо не лише зміст свята, а й більшу частину розуміння християнства. З одного боку: «І ось, почувся голос з неба: Це є Син Мій Улюблений, Якого Я вподобав» (Мт. 3:17) – а з іншого: «Ось Агнець Божий, що на Себе бере гріх світу!» (Ів. 1:29). Ці свідчення Івана Хрестителя являють нам подію хрещення Ісуса як акт явлення любові до Сина й до світу.

 

Бог як Отець, Син і Дух Святий являють Себе як Трійця саме в події хрещення Христа. І це явлення є не явленням страшного суду (хоча й він тут є) і не явленням встановлення теократії (хоча й вона тут є), але явленням любові Отця й Сина в Дусі Святому та у явленні цієї любові світу, що гине. Син став одним з нас, Він живе в любові Отця, Він ведений Духом і Він приймає «води смерті» разом з нами, щоб після них явилося життя в Дусі.

 

 

Хрещення є мініатюрою всього спасіння, і саме тому ми хрестимося в Христа.

 

Ми з ним помираємо, щоб з Ним воскреснути для любові Отця та сповнення Святим Духом. Він входить і в смерть, щоб ми увійшли в життя. А життя є лише там, де є Бог, бо лише Він є життя: Його міжособистісна жертовна любов, що творить буття й дає йому існування, може бути основою для нашого існування.

 

Також Хрещення Господнє – це нагадування церкві про місію світу бути разом з Агнцем, Який бере гріх цього світу, та бути в любові Отця. Церква може існувати лише в Христі, лише у його русі любові, тому коли в ній немає місця для любові й жертовності, то, можливо, є проблема… 

 

Але любов Бога дає простір. Дух Святий веде Христа в пустелю, де Його спокушує диявол. Сповнення Духом – шлях до випробувань і життя в любові. Бо спокуси сатани – сумніви в любові Отця, відповіді Христа – відповіді впевненості в любові Отця. Отже, свято Хрещення Господнього нагадує й про випробування. Чи не тому багато хто випробовує себе в цей день, але не зовсім так, як Христос. 

 

Цей день – гарна нагода нам як окремим християнам згадати про основи нашої ідентичності в Христі. І також нам як церквам – про те, яким є наше місце біля Агнця Божого.



Зі святом Хрещення Господнього!

 

 

Автор: Денис Кондюк, завідувач кафедри поклоніння.

Підпишіться на новини