Ойкономія — розумне управління відповідно до Божих вказівок


Головна Богослов'я Ойкономія — розумне управління відповідно до Божих вказівок

 

Чи задумувалися ви колись над таким простим питанням: «Чому потрібно дотримуватися черги?». Дотримання черги — це певна соціальна модель, завдяки якій людина в зрозумілий спосіб дістає доступ до певних ресурсів, які допомагають їй продовжувати своє існування. 

 

Пригадайте, коли ви востаннє стояли в черзі, чи бачили ви людину, яка намагалася отримати щось без черги? Нікому не подобається, коли хтось дістає щось поза чергою. Але просто уявіть, що було б, якби не існувало такого інструмента, як черга? Панував би суцільний безлад.

 

А якщо розширити питання до рівня церкви, організації або держави? Про яку проблему може йтися? Для кожного управлінця (лідера) є важливими (і не тільки) декілька питань. Перше — як ефективніше використовувати доступний ресурс? Друге — як допомагати людині розкривати її потенціал? 

 

Чому так?

 

 

Управлінець (лідер) покликаний створювати можливості для тих, хто йде за ним, використовуючи наявні ресурси та з огляду на закладений у людину потенціал.

 

Який саме інструмент може допомогти управлінцю (лідеру) сформувати певні умови, що сприятимуть ефективному використанню ресурсів та забезпечать постійне розкриття потенціалу людини?

 

У поняттєвому апараті управлінця (лідера) є такі доволі страшні слова, як «організаційна структура» або «корпоративне управління» тощо. В українському громадянському просторі, створення таких «умов» здебільшого може спричинити відразу. Але хай як ми ставимося до цих понять, за ними стоять певні сенси, які вже століттями довели свою значущість, хоч у якому саме контексті їх не використовуй: чи то в церкві, служінні, релігійній чи громадській організації, чи то в бізнесі. 

 

Який сенс несуть слова «організаційна структура»? Будь-яке об’єднання людей підпорядковується певній соціальній моделі, де є той, хто очолює, — управлінець (лідер), і ті, хто йдуть за управлінцем (лідером). Звучить доволі просто, коли ми розмірковуємо так у межах групи з 5–10 людей. Але що робити, коли група налічує значно більше людей, наприклад, понад 50, 500, 5 000 або 50 000 людей? Чи впорається один управлінець (лідер)? Звісно ні, і якраз у цей момент інструмент «організаційна структура» стає до снаги. Але чи будь-яка структура буде доцільним інструментом для різної когорти людей? Ні.

 

 

 

 

Зважаючи на специфіку кожної церкви, організації та кількості людей залучених до функціонування, буде підходити певна конкретна структура. Проте кожен раз, стикаючись з «кризою росту», управлінець (лідер) або група управлінців (лідерів) повинні обирати найбільш ефективну управлінську модель. На що їм варто звернути увагу? 

 

  • проаналізуйте, наскільки організаційна структура вашої справи відображає особливості її функціонування;
  • перевірте, чи на всіх управлінських ланках є відповідальні; 
  • створіть короткий опис відповідальності управлінця (лідера) та тих, хто слідує за ним;
  • зафіксуйте письмово, за що відповідає ваше служіння або підрозділ;
  • спробуйте побачити «сірі плями» того, за що ніхто не відповідає, а праця має бути виконаною; 
  • намагайтеся автоматизувати процеси такою мірою, щоб вони працювали без вашого постійного втручання; 
  • прагніть не збільшення управлінський (лідерських) ланок, а швидкого розв’язання нагальних потреб вашої церкви, організації; 
  • пам’ятайте, що ресурси служать людині та допомагають відкрити потенціал людини. 

 

А що на цю тему може сказати Біблія? Чи можемо ми побачити там хоч якусь організаційну структуру, розподіл ресурсів чи відкриття потенціалу? 

 

Якщо звернемося до книги Дії 15, прочитаємо історію про перший собор, де апостоли та старші обговорювали конфлікт, слухали свідчення учасників конфлікту, приймали рішення та передали це рішення братам з Антіохії, Сирії та Кілікії. Чи могли свідки конфлікту розв’язати все між собою самостійно? Ні. Бо, по-перше, сам конфлікт розрісся вже до певних масштабів, по-друге, конфлікт зачепив магістральні питання першої спільноти.

 

У розв’язанні цього конфлікту можна побачити першу організаційну структуру.

 

А як щодо використання ресурсів та відкриттю потенціалу? У Діях 4 і 6 бачимо, що наявні ресурси першої спільноти давали змогу покрити нагальну потребу та створювали можливість одним (дияконам) служити іншим (вдовам). 

 

Тож для чого призначена організаційна структура? За допомогою наявних ресурсів відкривати потенціал людини. Апостол Петро у своєму посланні 1 Петра 5:1-6 вчить управлінця (лідера) бути прикладом та старанно опікуватися Божим народом, і це опікування не повинно бути продиктовано жадобою чи користю. Апостол нагадує, що прийде час, коли повернеться Головний Управлінець (Лідер), щоб нагородити за старанну працю. 

 

Напевно, апостол Петро щось розумів, коли розв’язував конфлікт Ананії та Сапфіри в розділі 5 книги Дії, як ви думаєте?

 

 

Автор: Євгеній Уткін, заступник декана з навчально-методичної роботи.

Підпишіться на новини