Як обрати освіту та віднайти своє покликання?


Головна Богослов'я Як обрати освіту та віднайти своє покликання?

 

 

Питання вибору освіти й пошуку покликання завжди є актуальними, тому що пов’язані з нашим майбутнім місцем у житті. Це робить такі питання непростими: вони сповнені різних викликів, які до того ж ми можемо побачити не одразу, а лише з часом.  

 

Найперший виклик, із яким стикаються вступники, – це власне сам вибір майбутньої освіти.

 

Тут вагому роль відіграють батьки: вони задумуються про майбутнє дитини і якою має бути її освіта, але також питають про вподобання й бажання дитини, щоб спонукати її так само обирати. Довгі пошуки відповіді на ці питання призводять до того, що в хорошому разі відшукується компроміс між батьківським поглядом та бажаннями дитини. Складається враження, що питання освіти вирішено.

 

Але з часом перед молодою людиною постає новий виклик — віднайти своє покликання.

 

Здобуваючи освіту, ми починаємо ставити нові питання: «А яким є моє покликання?», «Що я повинен робити, щоб відчувати, що я на своєму місці?» або «Як освіта зможе задовольнити мої потреби?». Подібними питаннями ми можемо перевірити себе на відповідність до своїх бажань, виховання та соціального стану, у якому знаходимося. І може статися так, що людина буде не здатна віднайти відповідей на питання покликання, оскільки її бачення заангажоване певнім майбутнім, що спирається на попередньо обрану освіту.

 

 

 

 

 

І тут постає третій виклик: що робити, якщо виявилося, що покликання й освіта не узгоджуються між собою?

 

Чи продовжувати навчатися, хоча тоді освіта втрачає сенс? Чи відмовитися від навчання на користь покликання? Чи у якийсь спосіб намагатися підпорядкувати попередньо здобуту освіту нововіднайденому покликанню? 

Окрім того, дедалі сильнішає вагомий зовнішній виклик, який стосується власне системи освіти: чи відповідає освіта на потреби сучасної людини? Що вона пропонує, щоб здобувач освіти знайшов відповіді на питання свого покликання, і чи має це робити взагалі? Проаналізувавши ці аспекти, можна побачити, що саме зараз освіта переживає втрату свого значення, якщо бути точнішим — втрату того значення, яке було закладено ще в період індустріалізації. Відтак складається ситуація, коли система пропонує такий метод освіти, який більше не релевантний. Чи може система освіти якісно підготувати IT-спеціаліста чи вебдизайнера? Чи під силу їй розвивати гуманітарну сферу освіти? Наприклад богослов’я, філософію, мистецтво, історію, археологію, культурологію, міфологію та багато інших?.. 

 

 

 

Програми за напрямком

 

 

 

Тож що можна запропонувати сучасній молодій людині, яка хоче здобути освіту та зрозуміти своє місце в житті з огляду на цей обсяг викликів? 

 

  • Не поспішайте з відповіддю на питання: «А яку освіту я бажаю?» та «Яке моє покликання?» — краще виділіть собі час на роздуми. 
  • Змініть порядок роздумів над питаннями: почніть з покликання, а потім уже – з бажаної освіти. Так вам буде легше зрозуміти, що подобається й до чого ви маєте прагнення.
  • Коли ви будете роздумувати над своїм покликанням, згадайте діяльність, яка вам цікава або привертає вашу увагу. Не загубіть це. 
  • Знайдіть людей, яких ви вважаєте для себе авторитетом. Попитайте, як вони обирали освіту, шукали покликання, що мотивує їх навчатися тощо (якщо ваш авторитет не навчається, то це не авторитет =) )
  • Не йдіть за легким вибором: «Куди всі, туди і я». Краще йти своєю дорогою, навіть тоді, коли вона здається надскладною.
  • Якщо ви вже обрали освіту, але не впевнені, що вона буде актуальною чи допоможе в майбутньому, зупиніться. Не приймайте рішень, обґрунтованих емоціями. 
  • Дайте собі час зрозуміти, як саме ви можете поєднати свій колишній вибір із тим, що зацікавило вас зараз.
  • Намагайтеся дивитися на речі нестандартно. Уявіть, що перед вами гра, де можна комбінувати різні, навіть, на перший погляд, непоєднувані елементи — так вийде віднайти неочікувані рішення. А як інакше виникла б біоінженерія або, наприклад, ідея використовувати 3D-принтер у кулінарії?
  • Не сприймайте навчання як проміжок часу. Ставтеся до нього як до процесу життя, під час якого ви можете й навіть маєте змінюватися.
  • Намагайтеся залишити після себе щось краще, ніж було. 
  • Ніколи не здавайтеся, навіть коли так сильно хочеться 🙂

 

Підпишіться на новини