Як прожити горювання?


Головна Про УЄТС Як прожити горювання?

 

Варварське вторгнення з боку Російської Федерації у нашу країну принесло так багато болю й страждань, із якими стикаємось щодня…

 

Якими ми вийдемо з цієї війни, Боже? З цими розірваними серцями, травмованими долями?.. Як багато втрат ми вже пережили, і скільки ще треба буде пережити? На нас чекатиме довгий процес горювання…

 

Коли ми переживаємо втрату та відчуваємо горе – це найперший доказ того, що ми – живі люди з плоті й крові. Тому сльози – це нормально. Відчувати тугу – це нормально. Відчувати злість – це нормально.

 

Слово «горе» дуже чітко відображає реакцію людини на втрату дорогої їй іншої людини, улюбленого собаки, роботи, шлюбу, рівня життя, здоров’я душі й тіла, знайомого оточення, стосунків або на іншу втрату.

 

Відчувати горе – не означає слабкість чи втрату віри. Це нормальна реакція на ненормальні події. Важливо розуміти два моменти.

 

1. Немає гіршого горя, ніж ваше. Яке нещастя найбільше з-поміж усіх інших? Ваше горе. В цей час всі навколо зазнають втрат, але не применшуйте та не знецінюйте свої почуття.

 

2. Шлях виходу з горя лежить через горе. Визнання вашої втрати – найважливіший крок у відновленні. Так ви знову берете до рук кермо самовладання й повну відповідальність за свої почуття. Коли ви визнаєте, що ваша втрата є реальною, до вас повернеться частина втраченого балансу сил – це гігантський крок до одужання.

 

Тому впустіть у своє життя всі емоції, які відчуваєте, і не соромтеся назвати своє ставлення до втрати точним словом «горе». Говоріть про своє лихо й нещастя, говоріть будь-кому, хто слухатиме. Знайдіть спільноту підтримки – людей, які будуть поряд з вами в горі. І найголовніше – виливайте Богу в молитві свої переживання й страждання.

 

Але надзвичайно важливо, перебуваючи в горюванні, все ж повертатися до щоденних обов’язків та ресурсних активностей, знайти опору в цих важких обставинах. Тому пропонуємо модель дуального процесу горювання (Stroebe&Schut, 1999). Модель називається дуальною (подвійною), бо містить у собі 2 процеси, які мають важливе значення для проходження горювання.

 

Перший процес орієнтований на втрату: ми концентруємось на самій втраті, згадуємо її, фокусуємось на тому, що було й вже не повернеться тощо.

 

Другий процес орієнтований на відновлення: він проходить паралельно з першим процесом. Тут ми фокусуємось на змінах, які принесла втрата, відновлюємо повсякденне життя, повертаємося до щоденної діяльності, ресурсних активностей, вчимося відволікатися від горя, робити нові речі тощо. Цей процес полегшує біль горювання (хоча б на деякий час) і в такий спосіб допомагає нам проходити важкий період.

 

Головне в цій дуальній моделі – переключатися між двома різними процесами. Відтак зможемо тримати баланс, знайти опору, а отже, допомогти собі правильно проходити процес горювання.

 

Так ми наче наслідуємо псалмоспівця, який спочатку виливає своє серце перед Господом, приносить усі свої емоції до Божого серця, визнає реальність, що його оточує, але разом з тим у своїй молитві, перебуваючи в присутності Великого Господа, знаходить надію посеред руїни. Туга і надія йдуть рука об руку.

 

ПСАЛОМ 27 (28)

1 До Тебе я кличу, о Господи скеле моя, – не будь же безмовним до мене, – бо коли Ти замовкнеш до мене, я стану подібний до тих, що сходять до гробу…

2 Почуй голос благання мого, як я кличу до Тебе, коли руки свої я підношу до храму святого Твого!

3 Не хапай мене з грішними й тими, хто чинить безправство, хто плете своїм ближнім про мир, – але зло в їхнім серці!

4 Віддай їм за їхнім учинком, і за злом їхніх учинків, згідно з ділом їхніх рук Ти їм дай, верни їм заслужене ними,

5 бо вони не вдивляються в чинність Господню й діла Його рук, – нехай їх поруйнує, й нехай не будує Він їх!

6 Благословенний Господь, – бо Він почув голос благання мого!

7 Господь моя сила та щит мій, на нього надіялось серце моє, – й Він мені допоміг, і втішилося моє серце, і співом своїм я прославлю Його!

8 Господь сила народу Свого, і захист спасіння Свого помазанця!

9 Спаси Свій народ, і поблагослови спадщину Свою, і спаси їх, і піднось їх навіки. Амінь.

 

Більше інформації про втрату й процес горювання можна знайти в книзі Дейтса Боба «Наутро после потери», яка є у вільному доступі.

Вікторія Демчук, керівник програми “Бакалавр практичної психології” в УЄТС

Асоціація бібліотек

    Перший крок до створення Асоціації бібліотек богословських закладів України Уявіть,...

Детальніше

День захисника та захисниці України

  Вікіпедія дає вичерпне пояснення подій, які ми відзначаємо 14 жовтня. Чотири свята, які там...

Детальніше

День Незалежності України, святкування 30-річчя

    Пройшло 30 років з дня, коли Україна отримала свою довгоочікувану незалежну...

Детальніше

Підпишіться на новини