Як здолати розлуку подружжя під час війни?


Головна Про УЄТС Як здолати розлуку подружжя під час війни?

У Римлян читаємо про те, що «все працює на добро тим, хто любить Господа». Кілька тижнів тому один чоловік запитав мене: «А як же таке може бути?».

Свою дружину й трьох дітей він відправив до безпечної Європи, а сам залишився захищати Україну. Навіть за таких обставин подружжя залишається подружжям, тому особливо цінними та важливими для них у такій ситуації є навички підтримувати один одного. На період вимушеної розлуки варто навчитися декільком практичним речам. Вони максимально прості й зрозумілі, і я розповідаю вам про них, спираючись не тільки на власну консультативну практику, а й на досвід реальних людей, з якими ми працювали раніше та які проходять подібне випробування в нинішній час. І нехай вони не здаються вам занадто простими, головне – практикуйте. Саме прості речі не просто підтримують, а навіть рятують життя.

Однозначно важливою є комунікація: обговоріть між собою, як вам залишатися на зв’язку. Підійдуть будь-які прийнятні для вас обох засоби, головне бути відкритими та щирими. У часи вимушеної розлуки важливо зосереджуватися на позитивних, добрих, чистих, благородних думках, не даючи закріпитися в ваших шлюбних стосунках чомусь лихому. Якщо ніколи не вели щоденник, то час розпочати: подружжя робить записи кожен у своєму щоденнику, а потім ви ними час від часу обмінюєтеся.

А ще… напишіть вашу спільно історію, пересилаючи її один одному. Це може бути проста історія, вигадана – фантазія для вас обох. Ви пишете абзац, надсилаєте чоловікові, він додає абзац і пересилає вам, і так по колу…

Обов’язково намагайтеся «стояти міцно» – бути впевненою. Ось що написала мені дружина бойового українського офіцера: «Я стала сильнішою, коли він пішов, і я не зосереджуюсь на тому, що мене залишили тут, хоча в мене й трапляються напади самотності та розчарування».

Окрім того, важливо бути зайнятою. Пару тижнів тому нам написала знайома, чоловік якої відправився до лав територіальної оборони: «У першу ж ніч, коли його не було вдома, здавалося, що я з’їхала з глузду від смутку. Я просто плакала всю ніч й обіймала подушку, яка пахла ним». Після двох-трьох днів потому вона почала займатися своїми справами. Звичайний день, коли чоловіка немає: працювати, допомагати дітям із онлайн навчанням, робити фізичні вправи та перед сном писати щось в щоденнику.

Також можна (і варто!) ставити цілі: закінчити якісь справи, заощадити певні кошти й подібне. А ще неодмінно зателефонуйте своїм друзям, особливо якщо у вас немає дітей або вони дорослі та живуть окремо від вас. Зверніться до своїх друзів, які завжди були поруч у важких ситуаціях. Підтримуйте та підбадьорюйте свого подружнього партнера. І насамперед будьте щедрими на слова похвали та вдячності. Разом до перемоги. З Божою допомогою.

Олексій Травніков, викладач УЄТС, керівник відділу сімейного служіння в місії «Україна для Христа».

Аполітичність, що вбиває

  Сьогодні багато українці очікують опозиційної реакції від російських християнських лідерів,...

Детальніше

Асоціація бібліотек

    Перший крок до створення Асоціації бібліотек богословських закладів України Уявіть,...

Детальніше

День захисника та захисниці України

  Вікіпедія дає вичерпне пояснення подій, які ми відзначаємо 14 жовтня. Чотири свята, які там...

Детальніше

Підпишіться на новини