З днем української мови та писемності!


Головна Богослов'я З днем української мови та писемності!

 

 

 

Більшість із тих, хто виріс в Україні за часів Радянського Союзу, розмовляли російською мовою. Так сталося, що українську мову принижували, і вона була непопулярна серед загалу. Багато хто навіть не думав, що розмова російською мовою — наслідок дуже вдалої пропаганди «русского мира», яка триває десятиліттями чи навіть віками. Після того як Україна стала незалежною в 1991 р., ситуація потроху почала змінюватися, але все одно багато людей продовжувало розмовляти російською мовою — українська мова переважала лише на західних регіонах країни. У євангельських церквах спостерігалася подібна ситуація: Синодальний переклад Святого Письма російською мовою був одним із головних джерел, яким послуговувалися в церквах і семінаріях, а багато проповідників і викладачів і далі використовували російську мову як основну. 

 

Зміни прискорилися після 2014 р., коли Росія напала на Україну та анексувала частину східних земель та Крим. З того моменту багато хто прийняв рішення перейти на українську мову. 24 лютого 2022 р. Росія почала повномасштабну війну з Україною, і для багатьох, особливо для публічних людей, це стало точкою неповернення. Говорити українською сьогодні — не тільки ознака національної приналежності та особистого патріотизму, а й підтримка всіх українців, які борються проти російської агресії, і свідома відмова від усього, що пропонує «русский мир». 

 

Перейти на українську мову, коли людина все життя розмовляла російською, дуже складно, але можливо. По-перше, багато хто навчався в українській школі або хоча б вивчав українську. Серед нас майже немає таких, які зовсім не розуміють українську мову, — адже ми чуємо її щодня (новини, розмови, кіно, реклама). Проблема більшості російськомовних полягає в тому, що ми не розмовляємо українською, і вона не є нашою основною мовою. Тому, якщо людина хоче перейти на українську, їй потрібно зробити цю мову головною для себе, тобто прийняти рішення та сказати «ні» російській мові, а «так» – українській. Спочатку буде непросто, але крок за кроком людина розширюватиме свій словниковий запас, її артикуляційний апарат пристосується, зникне скутість, і вона дедалі вільніше спілкуватиметься українською. Отже, потрібно прийняти рішення розмовляти тільки українською мовою, навіть якщо ви будете припускатися помилок. Ніхто не може спочатку досконало опанувати мову, а вже тільки потім почати говорити нею. Це одночасний процес: тільки розмовляючи тією мовою, яку опановуємо, ми вдосконалюємо її. 

 

На цьому шляху можуть допомогти деякі корисні поради. Так, знайдіть людей, які будуть вам підказувати й коригувати вас. Не переходьте на російську мову, коли до вас звертаються російською, пам’ятайте: більшість розуміє українську мову, тому говоріть тільки українською. Також варто відмовитися (хоча б тимчасово) читати та дивитись будь-які передачі, кіно чи серіали російською мовою. Намагайтеся думати українською мовою – у майбутньому це дуже допоможе. Ви маєте зануритися в українськомовне середовище. Водночас будьте готові, що стереотипи ламатимуться не лише у вас, але й у вашого оточення. Може статися, дехто зі знайомих чи навіть рідних або друзів намагатиметься повернути вас до того образу, який склався у них за багато років спілкування з вами. Форма закидів може варіюватися від дружньої поради до відвертого нерозуміння й ворожості. Будьте терплячими та цілеспрямованими, це минеться — вони звикнуть до вас нового. 

 

Мій особистий приклад, можливо, теж допоможе вам. Я понад 50 років розмовляв, проповідував та навчав тільки російською мовою. Але коли я прийняв рішення перейти на українську мову (зауважте — не тільки говорити, а ще й проповідувати та навчати), то зрозумів, що це можливо, і до того ж не так тяжко, як здавалося. Тому я підбадьорюю вас: якщо ви хочете перейти на українську мову, знайте, що це можливо, і загалом не надто складно, якщо ви справді вирішите цього триматися.

 

Сергій Флюгрант, старший викладач та заступник декана з навчально-виховної роботи.

День захисника та захисниці України

  Вікіпедія дає вичерпне пояснення подій, які ми відзначаємо 14 жовтня. Чотири свята, які там...

Детальніше

День Незалежності

  31-й рік незалежності України вже ввійшов в історію. Цьогорічна незалежність – не просто...

Детальніше

Підпишіться на новини