З Новим Роком!


Головна Богослов'я З Новим Роком!

 

Майже кожного Нового року можна спостерігати традицію підводити висновки минулого календарного року та встановлювати цілі на новий. Святкування Нового року не є релігійним святом та в багатьох західних культурах (особливо в СРСР) з’явилося як замінник Різдва. Втім, через секуляризацію суспільства це свято поступово зайняло своє місце в діяльності багатьох церков і перетворилося на традицію нічних молитов, молодіжних спілкувань, урочистих служінь та іншого. Але під час повномасштабної війни ми не святкуємо свят, а підсумки та очікування від нового року обертаються навколо військових успіхів і невдач та присутності смерті й нещастя в нашому житті, житті наших близьких.

 

Останні роки навчили нас цінувати час і тих, хто поруч. Бо, виявляється, життя й наша буденність значно вразливіші, ніж нам здавалось. Тому, можливо, найбільшим відкриттям останнього року стало ще глибше усвідомлення тимчасовості всього, що маємо. За роки повномасштабного вторгнення ми втратили домівки, церкви, друзів, близьких. Багато з нас втратили можливість повернутись «додому», бо того місця більше немає або ж воно змінилося до невпізнанності. Тож на тлі цих екзистенційних викликів і змін ми формуємо для себе інші підсумки та цілі на рік.

 

Хочеться нагадати прості й усім відомі слова молитви Отче Наш: «Хліб наш насущний дай нам сьогодні» (Мт. 6:11) – та слова Павла: «Маючи їжу та одяг, цим будемо задоволені» (1 Тим. 6:8). Саме така вдячність за дар життя, дар цього дня, і повна присутність у ньому є найкращим плануванням Нового року.

 

 

 

Саме дар спільного часу та дар насолоджуватися цим моментом ми можемо святкувати (чи то тепле горнятко какао, чи день без «прильотів»).

 

Незалежно від того, зустрічаємо ми Новий рік у теплій оселі чи в окопі на передовій, нам важливі присутність ближнього та благо цього дня. Саме вдячність і надія на завтра є найкращим способом зустріти Новий рік.

 

А найкращим подарунком може бути дар присутності: коли ми дійсно проживемо цей день із тими, хто поруч, бачимо та чуємо їх, розділивши з ними ті блага, що є тут і зараз, з подякою Тому, Хто є «батьком всіх благ». Помітити ближніх, яких зустрінемо цього дня, та залишитися шматочком своєї присутності у їхньому житті (інколи в доволі матеріальному вигляді).

 

Найбільшим планом на рік може стати план набути навички присутності в цьому моменті життя й вдячності за те, що можемо проживати. Бо це може бути все, що в нас є та на що ми можемо вплинути.



З Новим роком!

 

 

 

Автор: Денис Кондюк, завідувач кафедри поклоніння.

Підпишіться на новини