16 днів проти насильства


Головна Про УЄТС 16 днів проти насильства

 

 

 

Часом можна почути здивування щодо масштабів жорстокості окупантів. Ці вислови навіть не про здивування, а про те, що дуже важко усвідомити й умістити, як людина може творити таке зло. Як сталося, що на окупованих територіях одночасно опинилося стільки садистів, ґвалтівників і педофілів? Як пілоти, свідомо скеровуючи ракети на житлові квартали, не жахаються від кількості зруйнованих ними життів? Як одна людина може так жорстоко катувати іншу, не маючи жодної жалості й милосердя?

 

Жорстокість та агресія виникають зовсім не на війні: нема такого перемикача, який вимикає совість й емпатію при перетині кордону іншої країни. Люди, які творять насилля на війні, робили це до того та продовжать чинити його і після повернення з війни. Чому так сталося?

 

Велика агресія починається з маленької. Якщо людина формується в середовищі, де насилля є буденністю, вона починає вважати насилля нормою. Толерантне ставлення до жорстокості на побутовому рівні рано чи пізно виливається в агресію більших масштабів. Якщо дитина зростає в сім’ї, де все вирішується силою, якщо вона стає свідком насилля або його об’єктом, є великий шанс, що вона його відтворить. Нація, яка легітимізує силове придушення демонстрацій та катування в тюрмах і СІЗО у власній країні, буде схвалювати їх щодо іншої країни.

 

Картина, яку ми бачимо з боку північного сусіда, являє собою дуже контрастну ілюстрацію того, чому не можна толерувати насилля в будь-яких його проявах і масштабах.

 

Сьогодні в Україні розпочинається щорічна інформаційна кампанія «16 днів проти насилля», яка триває з 25 листопада до 10 грудня та має на меті привернути увагу до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

 

Ми долучаємось до цієї інформаційної кампанії, бо вважаємо, що суспільство, зокрема й українське, потребує позитивних змін у цьому питанні. На сторінках Біблії ми бачимо, як Бог неодноразово звертається до людей, наділених більшою силою і владою, щоб вони застосовували її на захист, а не на зло. Ми віримо, що церква має бути прихистком і безпечним середовищем, місцем захисту для тих, хто не може захистити себе сам. Упродовж наступних 16 днів ми будемо ділитися корисною інформацією для розв’язання різних проблем насилля та заохочуємо вас підіймати свій голос на захист тих, хто цього потребує.

 

День захисника та захисниці України

  Вікіпедія дає вичерпне пояснення подій, які ми відзначаємо 14 жовтня. Чотири свята, які там...

Детальніше

День Незалежності

  31-й рік незалежності України вже ввійшов в історію. Цьогорічна незалежність – не просто...

Детальніше

Аполітичність, що вбиває

  Сьогодні багато українці очікують опозиційної реакції від російських християнських лідерів,...

Детальніше

«Злий» і «добрий» Бог двох Завітів та християнська етика

  У церковній історії є сторінка боротьби з маркіонізмом, що являв собою одну з єресей...

Детальніше

Божа кара чи людська кривда?

  «Бог карає Україну…» – на жаль, з початку війни я чув цю фразу не лише від...

Детальніше

Війна та людина

  «Цілитель серця Ти… Утіхи джерело… Душі знеможеній цілющий Ти бальзам, Введи мене в потік...

Детальніше

Підпишіться на новини