День памʼяті і примирення


Головна Богослов'я День памʼяті і примирення

 

 

Одним із найбільш дискусійних та чуттєвих питань у сучасній Україні, (і це вкотре продемонструвало загострення соціальних відносин у 2014 році) є питання пам’яті, а саме: оцінка та ставлення до спадку Другої світової війни. Саме тут точаться найбільш «гарячі» війни пам’яті. Боротьба з минулим, інтерпретація якого жодним чином не відображує позицію протилежної сторони, – одна з найскладніших проблем у країні.

 

Природньою, з одного боку, постає спроба вирішити проблему шляхом «нехай минуле залишиться у минулому». З іншого ж, ми постійно стикаємося з тенденцією повертатися в минуле й використовувати його конфлікти як абсолютну систему відліку. Якщо перше – це шлях «амнезії» та заперечення, які є смертельними для будь-якого пошуку примирення, оскільки люди не розуміють, із чим примирятися, то друге – шлях, на якому майбутні покоління потенційно стають новими учасниками старих конфліктів. Це крайнощі, які є беззаперечною перешкодою на шляху до примирення. За таких умов у День пам’яті та примирення ми повинні нагадувати собі про декілька моментів.

Пам’ять – це те, що формує ідентичність. Ігнорувати частину спогадів означає ігнорувати частину особистості чи соціальної ідентичності, а відповідно – їхні гідність та право на існування.

 

 

По-перше, минуле не можна просто забути. Пам’ять – це те, що формує ідентичність. Ігнорувати частину спогадів означає ігнорувати частину особистості чи соціальної ідентичності, а відповідно – їхні гідність та право на існування. Навіть більше, ігнорувати частину спогадів означає пам’ятати нечесно, несправедливо. День пам’яті та примирення – це не день про щось, що слід забути заради миру. Це день про те, як слід ставитися до спільної пам’яті заради миру.

 

Тому, по-друге, важливо набувати досвіду бачити відмінність між запам’ятовуванням як поневоленням та запам’ятовуванням як звільненням. Запам’ятовування полягає не стільки в тому, «що» пам’ятати, скільки «як» пам’ятати.

 

 

Створення нової реальності миру – упорядкування подій (серед іншого – болісних, конфліктних) з питанням, «як» їх слід пам’ятати, щоб, незважаючи на болісний досвід взаємин, досягти сталого примирення.

 

 

Створення нової реальності миру – це не селекція, а потім штучне сюжетування того, «що» саме особистості чи соціальні групи повинні пам’ятати, щоб уникнути конфлікту і досягти примирення. Це упорядкування подій (серед іншого – болісних, конфліктних) з питанням, «як» їх слід пам’ятати, щоб, незважаючи на болісний досвід взаємин, досягти сталого примирення. Питання, як саме людина, спільнота про щось пам’ятає: з любов’ю чи ненавистю, як перемогу чи поразку когось, із бажанням примиритися чи з жагою до помсти – здебільшого відіграє визначальну роль у процесі примирення.

 

У День пам’яті та примирення ми особливо повинні нагадувати собі, що болісна, конфліктна пам’ять може бути не тільки причиною конфлікту, але й можливістю для примирення.

 

Трагічно бракує умов для виходу за межі звичних голосів і можливості почути та інтегрувати в суспільну реальність голос не тільки «переможців», але й голос жертв з обох боків. Чути голос, у якому війна, протистояння як в історичному, так і в теперішньому часі для країни – не перемога когось над кимось, а спільна трагедія. Чути голос, у якому кажучи, «їхні», теж «наші». Бракує простору, де б формувався діалог, а не монологічність чи самодостатність.

 

 

 

 

 

Програми за напрямком

 

 

Насамкінець, по-третє, у День пам’яті та примирення важливо не забувати про прощення. Часто історики зазначають, що сторони конфлікту не можуть мати однакового бачення у всіх спірних моментах і тому не існує можливості для переконання. Це, по суті, і не потрібно, якщо обидві сторони діалогу готові до спільної моральної позиції.

 

Там, де немає єдності в спірних питаннях, повинно бути місце для спільної мови моральних цінностей та етики: сповіді, прощення, милосердя. Це мова, яка не просто продукує нову риторику в конфлікті, але й новий спільний наратив миру на основі спільної болісної пам’яті.

 

 

Автор: Радислав Тацюн, аспірант кафедри богослов’я НПУ ім. М.П. Драгоманова, керівник програми «Прикладне богослов'я» денного відділення, викладач богословських дисциплін.

Аполітичність, що вбиває

  Сьогодні багато українці очікують опозиційної реакції від російських християнських лідерів,...

Детальніше

Бути корисними задля Перемоги

  Коли в Україні було розпочато війну, у багатьох виникло питання, а чим я можу бути корисними...

Детальніше

Війна та людина

  «Цілитель серця Ти… Утіхи джерело… Душі знеможеній цілющий Ти бальзам, Введи мене в потік...

Детальніше

Де Бог?

  Елі Візель у книзі «Ніч» описує пекло концтабору, через яке він пройшов. Одного дня нацисти...

Детальніше

День Незалежності

  31-й рік незалежності України вже ввійшов в історію. Цьогорічна незалежність – не просто...

Детальніше

Підпишіться на новини