День соборності України


Головна Богослов'я День соборності України

 

У це свято хотілось би пригадати символічну акцію в 1990 році, яку провели українці: тоді, взявшись за руки, вони створили живий ланцюг від Івано-Франківська до Києва. В умовах ще Радянського союзу це було достатньо ризикованим символічним актом, що нагадував про єдність і соборність Сходу й Заходу України в річницю Акту Злуки УНР і ЗУНР. Ланцюг тягнувся майже 770 км кілометрів, а участь у ньому взяли за різними підрахунками від 450 тисяч до 5 мільйонів людей.

 

Сьогодні ж в умовах затяжної війни з росією виникають думки про можливість віддати частину територій в обмін на тимчасовий мир. Втім, слід зауважувати, що ворог неодноразово озвучував свою остаточну ціль. Як нещодавно сказав дмитро медведєв у своєму твіттері від 17 січня, «Наявність самостійної держави (Україна) на історичній російській території тепер буде постійним приводом для відновлення військових дій». А далі він каже, що українці або ж повинні згодитися на приєднання до «єдиної держави», або ж померти. 

 

Це ще раз підтверджує, що для росії ця війна — за історію, за право називатися правонаступницею Русі, третім Римом тощо. Приналежність України до їхньої імперії — це принципове питання власного походження й міфу про великоросію.

Тож ми вимушені постійно воювати за своє право на існування, адже ця імперія не здасться, допоки наративи самоусвідомлення не будуть змінені.

 

 

 

 

 

 

Україна вже понад 300 років нашої історії була розірвана на дві частини, коли нарешті стала єдиною на той короткий час в 1919 році, а 1991 року врешті здобула свою остаточну незалежність і єдність. Враховуючи це, чи не виникає в нас природне бажання дійти до кінця у своїй боротьбі за свободу та єдність? Чи ми знову згодимось на цей стан поділеності, й історія повернеться?

 

 

 

Автор: Павло Шевчук, керівник програми «Прикладне богословʼя», заочна форма навчання.

Євангеліє проти “русского мира”

  Уже ні для кого не таємниця, що за агресією Російської Федерації та путінським правлінням...

Детальніше

День Соборності України

      Що символізує День Соборності України? До подій 24 лютого 2022 року мало хто...

Детальніше

Підпишіться на новини