День Соборності України


Головна Богослов'я День Соборності України

 

 

 

Що символізує День Соборності України? До подій 24 лютого 2022 року мало хто серйозно задумувався над цим питанням, зрештою, і сама дата часто проходила повз. Але про що цей день має нагадувати нам у реаліях російсько-української війни та як він може послужити для розбудови майбутнього? Відповіді на ці питання зможуть прояснити, що саме символізує День Соборності України. 

Більш ніж сто років тому, 22 січня 1919 року, на Софійській площі в Києві було проголошено постанову про об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Текст постанови завершувався такими словами: 

 

«Однині во єдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України. <…> Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які помирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Однині Народ Українській, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними дружними зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну державу Українську на благо і щастя всього її трудового люду»

 

Процитований фрагмент свідчить, що постанова була надзвичайно важливою. Об’єднання української території – це  не експансіоністське збирання, а цивілізоване єднання в суверенну державу. Об’єднання українського народу – це самоусвідомлення спільності, де консолідація відбувається на принципах свободи, вільного волевиявлення й незалежності. Нагадування про ці події повинно відродити історичну пам’ять сучасного українського народу про багатовікову боротьбу тих, хто жив у минулому та творив майбутнє. 

Ось що згадує у своїй книзі «Від леґенди до правди» один з будівничих української державності Лонгин Цегельський: 

 

«День 22 січня 1919 року – це така дата, що її вивчати будуть напам’ять українські діти грядучих поколінь <…> Ми творили історію, і що-небудь будучі покоління думатимуть про нас, творців та акторів цих подій, як-небудь вони осудять нас усіх, тодішніх українських політиків, але яким би шляхом вони не вели подальші змагання нашого народу до самостійної та соборної України – всі вони муситимуть нав’язувати до тих історичної ваги актів, що їх ми там, у Києві, тоді виконували».

 

Слова українського діяча соборності України мають спонукати сучасний український народ пам’ятати про майбутнє, дбаючи про яке, ми піклуємося про минуле й творимо сьогодення. Саме зараз своїми діями український народ може продовжити творити історію самостійної України. Саме зараз на тлі російсько-української війни українська держава може повстати дійсно соборною, незалежною, вільною, врешті-решт, оновленою. Але це цілковито залежить від того, як у кожному дні свого життя кожен з нас буде плекати надію про Україну. 

 

Що символізує День Соборності України? Розуміння, що минуле не має загинути з нами, а жити вічно в історичній пам’яті народу. Розуміння, що соборність України починається з особистості кожного українця. Розуміння, що розбудова держави є відповідальністю, яку громадяни мають виконувати сьогодні задля життя України в майбутньому. 

 

 

Автор: Євгеній Уткін, методист кафедри богословʼя.

Аполітичність, що вбиває

  Сьогодні багато українці очікують опозиційної реакції від російських християнських лідерів,...

Детальніше

Війна та людина

  «Цілитель серця Ти… Утіхи джерело… Душі знеможеній цілющий Ти бальзам, Введи мене в потік...

Детальніше

«Злий» і «добрий» Бог двох Завітів та християнська етика

  У церковній історії є сторінка боротьби з маркіонізмом, що являв собою одну з єресей...

Детальніше

Божа кара чи людська кривда?

  «Бог карає Україну…» – на жаль, з початку війни я чув цю фразу не лише від...

Детальніше

Війна та місія в місті

  «Злодій тільки на те закрадається, щоб красти й убивати та нищити. Я прийшов, щоб ви мали...

Детальніше

Голоси крізь волання повітряної тривоги

  Звернення представників українських євангельських богословських закладів освіти до світової...

Детальніше

Гуманітарна місія на Сході

  Наступне наше свідоцтво про гуманітарну поїздку на Схід України, яку звершили наші...

Детальніше

Де Бог?

  Елі Візель у книзі «Ніч» описує пекло концтабору, через яке він пройшов. Одного дня нацисти...

Детальніше

Підпишіться на новини