Війна та місія в місті


Головна Місія Війна та місія в місті

 

«Злодій тільки на те закрадається, щоб красти й убивати та нищити. Я прийшов, щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали» (Ів. 10:10).

 

Нині людське життя буяє у містах. Сьогодні в містах вже проживає 55% населення світу, причому темпи урбанізації навіть не думають зменшуватися, адже очікується, що до 2050 року в містах буде проживати 2/3 усіх мешканців землі. Рівень урбанізації в Україні, 70% населення якої проживає у містах, іще вищий. Життя зосереджується в містах у міру того, як люди шукають спільність, надію на краще майбутнє, а подеколи – правду та сенс буття.

 

Упродовж історії саме міста відчували на собі всі наслідки й життя, і смерті, як про це мовиться в Біблії. Міста іноді ставали об’єктами осудження (Содом, Гоморра, Ніневія), а іноді – благословення (Єрусалим, Вавилон). Служіння Ісуса зосереджувалося переважно в сільській місцевості, однак люди сходилися до Нього звідусіль, зокрема й з міст. Саме в місті Ісуса було засуджено на смерть. Після того, як Христос воскрес і знову почав проповідувати Євангеліє, Він дав Своїм учням повеління чекати на прихід Святого Духа також у місті.

 

Божа місія, що її звершували апостоли, почалася (Єрусалимі, Антіохії) і поширилася в містах (Ефесі, Коринфі, Афінах, Римі). Саме у містах, де процвітає земне й народжується нове життя в Христі силою Святого Духа, протікає служіння християн. Це не просто життя, а життя з подостатком.

 

В українські міста прийшла війна. Той факт, що воєнні дії тривають навколо міст, доводить, що світ розуміє великий потенціал міського життя. Проте ця місія зовсім іншого характеру, суть якої полягає у здобутті влади шляхом позбавлення міст життя. Така місія має на меті лише красти, вбивати та нищити, причому робити це доти, доки ці цілі не будуть досягнуті. Така місія може вважатися успішною лише тоді, коли міські мешканці підкоряться військовій силі.

 

Місія Ісуса Христа також звершується в силі, однак це зовсім інша сила. Християнська місія ґрунтується на силі стосунків. Християнська місія пропонує відкуплені взаємини з Богом, який створив увесь всесвіт, подарував нам прощення та вічне життя. Християнська місія здатна відновити стосунки між людьми та принести примирення, розуміння й творчу мету – благословляти та допомагати містам процвітати.

 

Саме в цьому й полягає цілісна християнська місія – служіння, що передбачає турботу як про душу, так і про тіло. Це саме та місія, яка сьогодні так потрібна українським містам, надто в часи війни. Мешканці українських міст, яким загрожує ізоляція, страх, брехня та втрата сенсу, потребують фізичної допомоги, емоційного підбадьорення та духовного життя. Тож міська місія повинна пропонувати спільність, надію, правду та мету, як це свого часу робив Ісус (Ів. 14:6). Ось що повинна нині робити християнська церква: потужна «зброя» у вигляді спільності, надії, правди та мети може перемогти навіть найжахливіші наслідки війни.

Д-р Джон Уайт, керівник програми "Місія у сучасному місті. Магістратура богослов'я" в УЄТС

Аполітичність, що вбиває

  Сьогодні багато українці очікують опозиційної реакції від російських християнських лідерів,...

Детальніше

Євангеліє проти “русского мира”

  Уже ні для кого не таємниця, що за агресією Російської Федерації та путінським правлінням...

Детальніше

Божа кара чи людська кривда?

  «Бог карає Україну…» – на жаль, з початку війни я чув цю фразу не лише від...

Детальніше

Підпишіться на новини