Стрітення Господнє


Головна Богослов'я Стрітення Господнє

У день побаченої днини —
Єднання Бога і Людини.
Хай будуть відчуття погодні,
Огорнуть ласки нас Господні,
Щоб нам вдалося зрозуміти
Старі і нові заповіти.
Хай Стрітенська свіча палає,
Гріховність люду очищає!

Матеріал взято із сайту https://mamabook.com.ua

 

Свято Стрітення Господнього — одне з найдавніших у християнській Церкві, яке сформувалося до V століття та стало загальнодержавним для Візантії в VI столітті. Слідом за цим традиція урочистого святкування Стрітення поширилася в усьому християнському світі. Сама назва цього свята в перекладі із церковнослов’янської означає «зустріч» та встановлене на згадку про зустріч, яка сталася на сороковий день після Різдва Христового та яку описав Лука у своєму Євангелії (Лк. 2:22-40).

Цього дня Марія та Йосип принесли немовля Ісуса до Єрусалимського храму, щоб здійснити встановлену законом подячну жертву Богу за первістка. Немовля Ісуса зустрів у храмі старець Симеон. День Стрітення — точка в часі, де зустрілися Старий і Новий Завіти. Це зустріч стародавнього світу й християнства.  Феофан Затворник писав:

В особі Симеона весь Старий Заповіт, невикуплене людство, з миром відходить у вічність, поступаючись місцем християнству...

 

Усе життя людства до пришестя Господа було довгим і виснажливим очікуванням радості Зустрічі. Тому Симеон у молитві «Нині відпускаєш» сповідує радість щодо закінчення часу очікування (Лк. 2:29-32). 

 

Стрітення — це свято радісної зустрічі, яке завжди з нами. Адже в кожного з нас зустріч із Богом відбувається щохвилини. Кожен має унікальну можливість долучитися до цієї великої події. Важливо відчути близькість Бога й усвідомити, що наша Зустріч із ним відбувається вже тут і зараз — необхідно тільки відкрити своє серце й спрямуватися назустріч прийдешньому Спасителю.

 

Митрополит Веніамін у своїх «Роздумах у день свята Стрітення Господнього» пише:

 

 

Людство, віддалене від Бога за непослух, тепер знову бачиться з Ним; і радіє! Особливо — тому, що воно прийняте так ласкаво, милостиво: це зображується прийняттям Богонемовляти на руки Симеоном, у його обійми... Найкращі люди сумували за Богом, бажали бути знову разом із Ним у спілкуванні. І спромоглися! Як же не радіти?!

 

Стрітення — це не просто день із далекої новозавітної історії. З кожним, хто шукає Бога, відбувається зустріч із Христом. Як зрозуміти, чи відбулася у вашому житті Зустріч? Дуже просто: запитайте себе, чи радісний я, чи змінився я, скільки в моєму серці любові… Тож зустріньмо Господа, побачмо Його в нашому серці!

Автор: Олег Борноволоков, доцент кафедри богословʼя, старший викладач.

«Злий» і «добрий» Бог двох Завітів та християнська етика

  У церковній історії є сторінка боротьби з маркіонізмом, що являв собою одну з єресей...

Детальніше

В’їзд Господній у Єрусалим

  Чому Христос здійснив одну з найважливіших подій у Своєму служінні в настільки незвичний та...

Детальніше

Війна та людина

  «Цілитель серця Ти… Утіхи джерело… Душі знеможеній цілющий Ти бальзам, Введи мене в потік...

Детальніше

Де Бог?

  Елі Візель у книзі «Ніч» описує пекло концтабору, через яке він пройшов. Одного дня нацисти...

Детальніше

Підпишіться на новини