Свято Трійці


Головна Богослов'я Свято Трійці

[Вірую]І в Духа Святого, Господа Животворящого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків. В єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. Сповідую одне Хрещення на відпущення гріхів. Чекаю воскресіння мертвих і життя майбутнього віку. Амінь.

Символ віри

 

Свято Трійці — велике й важливе християнське свято, під час якого ми згадуємо, як у день П’ятидесятниці на учнів Христа зійшов обіцяний їм Святий Дух.

 

Найперше, що символізує це свято — явлення третьої Особи Бога. Відтепер у повні відкрилася таємниця, що Бог Один, але в трьох Особах — Отець, Син, Святий Дух. Саме таке сповідання Триєдиного Бога й поклоніння Йому є основним догматом християнської віри. Щоправда, сам термін Трійця не трапляється в Біблії й був сформований пізніше: приблизно 180 року Феофіл Антіохійський вперше використав це слово в тому сенсі, у якому його тепер знаємо ми («До Автоліка» 2, 15). Сам догмат про триєдність Бога було сформульовано на Нікейському соборі (325 р.), а остаточно закріплено й прийнято — під час Константинопольського собору (381 р.).

 

Також цей день вважається днем народження Церкви. Христос пообіцяв, що після Свого відходу пошле учням Святого Духа, який навчить їх усього й нагадає їм про все, що Ісус говорив їм (Ів. 14:26), і зробить їх свідками Христа в Юдеї, Самарії й у всьому світі (Дії 1:8). Прихід Духа і до євреїв, і до самаритян, і до язичників напевно й остаточно засвідчив — дія спасіння розгорнулася до всесвітніх масштабів, об’єднавши в Церкві, Тілі Христовім, різних людей з різних культур і народів.

 

Програми за напрямком

Ще одним важливим елементом свята є нагадування людині про роботу Святого Духа в ній, її освячення й приготування до служіння Богу, інакше кажучи, — реалізація талантів і дарів, які приховані в людині. Святий Дух навчив простих єврейських рибалок перевернути світ звісткою про Христа. Силою Святого Духа ми молимося, читаємо Біблію, стаємо частиною спільноти віри й долучаємося до таїнств причастя, хрещення, які допомагають залишатися близькими до Бога. Силою Святого Духа людина залишає все в ім’я проповіді Христа й прямує туди, куди мало б хто погодився піти. Силою Святого Духа тисячі стійких відомих і невідомих нам християн витримували гоніння, зберігали віру, передавали вчення Христове, формували символи віри, боролися з єресями й викликами своїх часів, зрештою, жили й помирали як вірні свідки Ісуса. Цією ж силою оновлюється суспільство, а людина перетворюється після довгої духовної сплячки.

 

Чудове перетворення, дане Духом Святим, дарує нам багатство відновленого життя, сповненого чудовою впевненістю в прощенні гріхів, чистотою й свободою серця та душі, міцною надією на обіцянки Божі, надприродною любов’ю, нескінченною хвалою й захопленням Богом.

 

Це свято близьке для кожної людини, яка шукає оновлення життя, характеру, душі та сили від Бога для служіння. Писання каже до нас: «Він нас спас не з причини праведних учинків, які ми вчинили, але зі Своєї милості через купіль відродження та оновлення Святим Духом, Якого вилив на нас щедро через Ісуса Христа — нашого Спасителя, щоб, оправдавшись Його благодаттю, ми надією стали спадкоємцями вічного життя» (Тит. 3:5–7).

 

О Дух Святий, Ти найцінніший подарунок Неба.
Тобою наповняється моя душа.
З Тобою так приємно розмовляти,
Ти силу подаєш мені щодня!

Маркова Іванка «Трійця»

Автор: Олег Борноволоков, доцент кафедри богословʼя, старший викладач.

Благовіщення

        Благовіщення – це один із центральних моментів у людській історії....

Детальніше

Дорога в Емаус і надія

  “По дорозі в Емаус» – це історія про двох учнів Христа, які втратили надію. Надію на те, що...

Детальніше

Євангеліє проти “русского мира”

  Уже ні для кого не таємниця, що за агресією Російської Федерації та путінським правлінням...

Детальніше

Підпишіться на новини