Великий четвер


Головна Богослов'я Великий четвер

 

 

Великий четвер або, як його ще називають, Страсний четвер, або Чистий четвер, – дуже важливий день для всіх християнських конфесій. Цього дня перед Своїм ув’язненням Ісус омив ноги учням і встановив таїнство Євхаристії. Тому в Страсний четвер багато протестантських церков роблять причастя та згадують ці події, а в інших конфесіях проходять особливі богослужіння. 

 

Однак, на жаль, люди часто не звертають уваги, що Ісус цього дня дав учням надзвичайно важливі настанови, про які у своєму Євангелії повідомляє апостол Іван (13–16 розділи). Інколи так стається, що ми приділяємо особливу увагу церковним службам і причастю, але водночас забуваємо, про що саме говорив Ісус.

 

Христос почав зі слів, які дуже засмутили Його учнів: Він ясно сказав, що залишає їх. Ба більше, наголосив, що один із дванадцятьох зрадить Його, а Петро – зречеться. І ось, коли учні перебували в такому невизначеному стані, сум’ятті й навіть шоку, Ісус почав говорити про Духа Святого, Якого Він називає «Параклетос» (у різних перекладах – «Утішитель», що видається не дуже вдалим варіантом, особливо для цього уривка: насправді слово «Параклетос» – юридичний термін, до якого найближчим буде сучасне поняття адвоката, тобто «Захисник», «Заступник», і який у контексті цього місця взагалі краще перекладати «Наставник»).

 

Багато коментаторів згодні, що тема Духа Святого є однією з ключових в останній бесіді Ісуса зі Своїми учнями аж до Його воскресіння. Ісус навіть каже:

 

 

 

 

…краще для вас, щоб Я пішов. Бо якщо Я не піду, то Утішитель не прийде до вас. Якщо ж піду, — пошлю Його до вас

Ів. 16:7

 

 

Відхід Христа був дуже важливим для учнів, але вони ще не розуміли цього. Взагалі, у Свій останній час Ісус робить багато значущих тверджень у контексті власного відходу, але для нас особливо важливо звернути увагу на те, що Він говорить саме про Духа Святого.

 

По-перше, Ісус заявляє, що Параклетос, Дух Святий, Якого Він проситиме в Батька для учнів, буде фізичною заміною присутності Самого Ісуса. Іван явно прагне представити Параклетоса своїм читачам як Наступника, Заступника та Представника Ісуса. Це можна бачити передусім із того, що він називає Святого Духа «іншим Параклетосом» (Ів. 14:16) у тому розумінні, що «першим» був Ісус. Як Він був з учнями, так і Параклетос буде з учнями й, що важливіше, – в учнях. Тому служіння Ісуса не закінчиться з Його відходом – воно продовжуватиметься надалі в особі Духа Святого. Навіть більше: Ісус не міг фізично бути поруч з усіма учнями, а Дух Святий буде завжди поруч з кожним із них, незалежно від місця перебування учня. 

 

По-друге, основною функцією Параклетоса є наставництво учнів. Безсумнівно, Ісус зображений в Євангелії як Учитель, учні неодноразово називали його «Равві» (Ів. 1:38, 49; 3:2; 4:31; 6:25; 9:2; 11:8), а навчання було одним з важливих служінь Христа. Тепер, коли Ісус іде, Дух Святий продовжить це служіння та, як і Ісус, наставлятиме учнів:

Дух Святий, Якого Отець пошле в Моє Ім’я, Той вас навчить усього і пригадає вам усе, що Я вам говорив

Ів. 14:26

Програми за напрямком

 

 

 

Дух Святий поведе їх до «повної істини» – тієї, яка втілена в Ісусі Христі. Він відкриє все, пов’язане з Ісусом у теперішньому, минулому та майбутньому, і тим самим прославить Його ще більше (Ів. 16:13-16). 

 

І по-третє, одна з важливих функцій Параклетоса – допомогти учням свідчити про Христа цьому світу: вони зможуть відкривати правду про гріх, пояснювати істинну праведність і проголошувати майбутній Суд (Ів. 16:7-11). Учні не залишаться сам на сам із цим світом, тому що Дух Святий завжди буде поруч і допоможе їм доносити до людей Благу Звістку та нагадувати їм про Божий суд.

 

Безсумнівно, вчення Ісуса про Параклетос під час Таємної вечері було адресоване передусім одинадцятьом учням, які перебували з Ним. Проте в ширшому плані обіцянка про прихід Духа Святого стосувалася всієї Християнської Церкви, яку на той момент представляла ця невелика група віруючих.

 

Чому ці настанови про Дух Святий є важливими для нас сьогодні?

Учні Христа переживали найскладніший період у своєму житті. Вони не розуміли, чому Учитель мусить покинути їх. Потім бачили арешт Ісуса, Його страждання та розп’яття. Потім Його смерть. Упродовж останнього року багато українців переживає майже те саме. Вони не розуміють, чому Бог попускає цю безглузду війну, страждання та смерть близьких людей, руйнування їхніх осель і невизначеність. Але вчення про Духа Святого дає нам, як і одинадцятьом учням Христа, розуміння та надію. Ісус поруч із нами через Духа Святого. Він не залишив нас, а продовжує супроводжувати нас, наставляючи та даючи силу бути Його свідками в цей непростий час. Учні пережили три темних дні, але потім Ісус воскрес, і все змінилося. Хай який тяжкий період ми переживаємо (понад рік війни), але це також зміниться, бо Його Слово постійно живе та діє через Духа Святого, Який завжди перебуватиме поруч із нами та в нас, хоч би де і в якому стані ми були.

 

 

Автор: Сергій Флюгрант, старший викладач кафедри богословʼя.
Ілюстрація: Катерина Кузів

Благовіщення

        Благовіщення – це один із центральних моментів у людській історії....

Детальніше

Євангеліє проти “русского мира”

  Уже ні для кого не таємниця, що за агресією Російської Федерації та путінським правлінням...

Детальніше

Реформація

  “Свобода не робить людей щасливими, вона просто робить їх людьми!” Мануель...

Детальніше

Як прожити горювання?

  Варварське вторгнення з боку Російської Федерації у нашу країну принесло так багато болю й...

Детальніше

«Злий» і «добрий» Бог двох Завітів та християнська етика

  У церковній історії є сторінка боротьби з маркіонізмом, що являв собою одну з єресей...

Детальніше

Аполітичність, що вбиває

  Сьогодні багато українці очікують опозиційної реакції від російських християнських лідерів,...

Детальніше

Підпишіться на новини