8 ресурсів
для вдосконалення української мови


Головна Психологія 8 ресурсів для вдосконалення української мови

Народ, що не розуміє сили й значення рідної мови й не працює для збільшення культури її, не скоро стане свідомою нацією й не стоїть на дорозі до державности

Іван Огієнко

 

Вітаємо вас з Днем української писемності та мови! 

 

Цією підбіркою корисних ресурсів хочемо надихнути вас вивчати й вдосконалювати українську мову. 

 

А також запрошуємо долучатися сьогодні об 11:00 за київським часом до Радіодиктанту національної єдності. 

 

Це можна зробити на зручному для вас майданчику трансляції:

 

Книги

 

 

«Мова-меч. Як говорила радянська імперія», Євгенія Кузнєцова.

 

Ця книга є спробою описати мовну реальність СРСР. Чому досі є люди, які соромляться рідної мови? Чому вважають мову нейтральною? Чому не знати мову власної країни – це нормально? Як російська мова стала мечем? І чому так важливо використовувати рідну мову, як щит?



Книгу можна починати читати з будь-якого розділу. Це науково-популярне видання для широкого кола читачів про мовні стосунки на тлі радянського періоду. 

 

Посилання: https://bit.ly/3QtybRg

 

Серія «Чути, бачити і перемагати українською», Ольга Дубчак.

 

Вивчати українську мову – цікаво, легко й весело. Ви точно переконаєтеся в цьому, прочитавши серію книг від співвласниці видавництва «Віхола» Ольги Дубчак. 

 

Серія складається з трьох книг, у яких послідовно пояснюються базові правила творення мови: функціонування звукової системи української мови, словотвір, лексика – усе це описано в книгах «Чути українською» і «Бачити українською». Остання книга серії є особливою. Вона написана в період повномасштабного вторгнення росії в Україну і присвячена мові Перемоги. Як ми називаємо ворога? Чи вміємо воювати словом? На всі ці питання та навіть більше ви знайдете відповідь у цій книзі.

 

Посилання: https://bit.ly/46KVITg

 

«Нарис сучасної української літературної мови та інші лінгвістичні студії (1947–1953)», Юрій Шевельов.

 

Юрій Шевельов – видатний мовознавець, вчений-славіст, літературознавець, педагог, лауреат Шевченківської премії. Автор 17 книг, зокрема фундаментальних праць «Нарис сучасної української мови» (1951), «Передісторія слов’янської мови: історична фонологія загальнослов’янської мови» (1965), «Історична фонологія української мови» (1979).

 

Праця «Нарис сучасної української мови» (1951), яка стала вагомим досягненням у нашій лінгвістиці, містить статті, що висвітлюють питання історії української мови, та низку рецензій. Якщо вам цікаво дослідити, як формувалася українська мова, побачити науково підтверджені докази її унікальності та самобутності, рекомендуємо вам роботи Юрія Шевельова.

 

Посилання: https://bit.ly/3MbUiJi

 

«Як ми говоримо», Борис Антоненко-Давидович.

 

Борис Антоненко-Давидович – український письменник, перекладач, мовознавець, член літературної організації «МАРС», жертва сталінського терору. Досліджував проблеми розвитку й культури мовлення української мови

 

Якщо ви пильнуєте за чистотою своєї мови, прагнете запобігти помилковому слововживанню, перебороти лексичну розбіжність у визначенні однакових понять, уникнути невластивих українській мовній традиції зворотів і висловів, тоді книга «Як ми говоримо» саме для вас.

 

Посилання: https://bit.ly/3tNCnT1

 

 

Ютуб-канали

 

Максим Прудеуснаставник з красномовства, філолог, автор, ведучий та музикант. Уже допоміг багатьом українцям повернутися до української мови. На однойменному каналі ви знайдете пояснення української граматики, артикуляційні вправи для покращення мовлення, відповіді на спірні мовні питання, які автор розбирає у своїх відео.

 

Посилання: https://bit.ly/45LAwLx

 

Амбасадорка української 

 

«Кулікова Ольга – амбасадорка української! Захищаю право мови бути живою, сучасною, модною. Бороню просте й зрозуміле пояснення літератури. Показую, що боятися навчання не варто, а деякі правила реально корисні для життя», – так говорить про себе авторка каналу. Тут ви знайдете вправи й навчальні відео  для покращення української мови.

 

Посилання: https://bit.ly/3tLotRp

 

 

Програми за напрямком

Безоплатні курси

 

Освітній хаб міста Києва пропонує вам базовий курс «Сучасна українська мова», який сформований на базі «Українського правопису» 2019 року. Цей навчальний продукт дає змогу вивчити основи мови, як-от звуки й букви, орфографію, пунктуацію, та паралельно розібратися з нововведеннями в правописі 

 

 

Посилання: https://bit.ly/3FwM2jp 

 

Курс «Українська за 27 уроків» від платформи онлайн-курсів «Прометеус» допоможе вам вивчити українську мову з нуля. Програму елементарного рівня вивчення мови розроблено так, щоб якомога краще сприяти розвитку широких комунікативних можливостей слухача та навчити ефективно вживати українську мову в різних життєвих ситуаціях і сферах спілкування.

 

Посилання: https://bit.ly/3QszWho

 

 

Авторка тексту: Єлизавета Тромса, менеджерка з комунікацій УЄТС.

З днем української мови та писемності!

      Більшість із тих, хто виріс в Україні за часів Радянського Союзу, розмовляли...

Детальніше

День Соборності України

      Що символізує День Соборності України? До подій 24 лютого 2022 року мало хто...

Детальніше

Підпишіться на новини