Чи потрібно психологу вивчати богослов’я?


Головна Богослов'я Чи потрібно психологу вивчати богослов’я?

 

Важливо розуміти, що психолог найперше зцілює своєю особистістю. Привабливість внутрішнього світу особистості формується внутрішніми переконаннями та цінностями.

 

Саме цінності психолога будуть визначати шлях, куди психолог поведе свого клієнта. Тому християнський світогляд вбереже психолога від помилок і допоможе залишитися в річищі «не нашкодь». А стале богослов’я допоможе легше зробити висновок, який метод психологічного консультування й терапії можна використовувати, а який потрібно відкинути.

 

Хороший приклад того, як правильні переконання й цінності впливали на те, що людина бачила та як реагувала, можна побачити в історії Ісуса Навина. Це історія про те, як вибрані представники ізраїльського народу пішли в розвідку, щоб дослідити Ханаанську землю.

 

 

Послав їх Мойсей оглянути Ханаанську землю і сказав їм: Підіть цією пустелею на південь і вийдіть на гору. Оглянете землю, якою вона є, і народ, котрий у ній проживає: сильний він, чи слабий, малий він кількісно, чи численний. І що то за земля, на якій він проживає, хороша вона чи погана. І які ті міста, у яких він мешкає: чи це звичайні табори, чи укріплені фортеці. А ще яка там земля: родюча вона, чи запущена, ростуть на ній дерева, чи ні. І наважтеся взяти дещо з плодів землі. Якраз була пора дозрівання винограду.

Числ. 13:17-20

 

Тобто потрібно було дати відповіді на низку стратегічних запитань. Сорок днів тривало розвідування землі. Думаю, що цього часу було достатньо і для огляду землі, і для роздумів, і для висновків. То ж що переповіли оглядачі?

Так вони розпускали серед Ізраїлевих нащадків страшну уяву про землю, яку оглядали, стверджуючи: Земля, яку ми ходили оглядати — це земля, що поглинає своїх мешканців, а кожний народ, який ми там бачили, це дуже високі на зріст люди. Там ми бачили велетнів, синів Енака, з роду велетнів! Перед ними ми були у своїх очах, наче сарана. І такими були ми в їхніх очах.

Числ. 13:32-33

А Ісус, син Навина та Халев, син Єфунея, — з тих, котрі оглядали землю, — роздерли на собі одяг, і звернулися до всієї громади Ізраїлевих нащадків з такими словами: Край, який ми пройшли, щоб його оглянути, є дуже-дуже доброю землею. Якщо вже Господь виявив до нас прихильність, то і введе нас у цю землю. Він дасть її нам — землю, що тече молоком і медом.

Числ. 14:6-8

Тобто картинка була одна для всіх: однакова земля, плоди, люди — а кожен побачив різне й зробив різні висновки. Хтось знайшов багато причин, щоб не виконати Божу волю, а хтось, навпаки, побачив можливості її здійснити та навіть способи, як це має відбутись: «Якщо вже Господь виявив до нас прихильність, то і введе нас у цю землю» — тобто шлях довіри Йому.

 

Виходить, насправді ми бачимо те, на чому фокусуємо свою увагу. А що стає основою для цього? Наші цінності, сподівання та наші прагнення.

 

Ось чому так важливо (насправді не тільки психологам) зростати в богослов’ї: щоб тримати фокус на основному: «Якщо вже Господь виявив до нас прихильність, то і введе нас у цю землю». Тільки з правильним розумінням і цінностями, серцем яких є Господь, ми зможемо продовжити наші служіння зараз, навіть у надскладних умовах війни, продовжити спасати «тих, кому загрожує смерть» (Пр. 24:11).

 

Отже, богослов’я потрібно психологу, щоб, по-перше, мати правильну систему цінностей і правильне розуміння мети того, що робимо й для чого. По-друге, щоб на основі цього мати належні межі для того, щоб правильно реагувати на обставини й людей, яким допомагаємо, та належні орієнтири, щоб розуміти, до яких методів консультування вдаватися, а які — уникати.

 

Богослов’я — це своєрідний ментальний захист для психолога та його компас під час роботи з людьми.

Авторка: Ірина Стефаненко, студентка програми «Практична психологія»

Як впоратися зі стресом?

    Ми знаємо, що стрес – це стан психічної напруги, який виникає, коли людина перебуває...

Детальніше

Як здолати розлуку подружжя під час війни?

У Римлян читаємо про те, що «все працює на добро тим, хто любить Господа». Кілька тижнів тому один...

Детальніше

Підпишіться на новини