Як впоратися зі стресом?


Головна Психологія Як впоратися зі стресом?

 

 

Ми знаємо, що стрес – це стан психічної напруги, який виникає, коли людина перебуває у важких умовах. Але як саме формується така реакція організму?

 

На мозок людини безперервно діють різноманітні за кількістю та якістю подразники як внутрішнього, так і зовнішнього середовищ. Внаслідок такої взаємодії виникають несподівані й напружені ситуації, які призводять до порушення рівноваги між організмом і навколишнім середовищем. У відповідь на ці ситуації організм проявляє неспецифічну реакцію – стрес.

 

Зараз ми живемо у високому перманентному стресі (більшому чи меншому залежно від подій), тож маємо приділяти особливу увагу своєму психічному стану, відпочинку та поповненню ресурсів.

 

Найкраще лікування – профілактика. Тому пропоную декілька рекомендацій, які допоможуть зменшити вплив стресу та відновлюватися.

 

Чим важливо наповнити свій спосіб життя?

 

1. Добрий сон. Під час сну наше тіло та психіка дуже добре відновлюються, тому внаслідок втрати якісного сну рівень стресу буде зростати. Збалансуйте свій сон та прослідкуйте, щоб він тривав необхідну кількість годин.

 

2. Збалансоване харчування. Пам’ятаймо: не заїдаємо стрес! Їсти потрібно для відновлення енергії, а переїдання зрештою призведе до нових стресів і проблем зі здоров’ям. Дбайте про свій раціон.

 

3. Фізична активність. Належне навантаження сприяє хорошому функціонуванню організму, а це, зі свого боку, допомагає йому справлятися зі стресовими ситуаціями. Намагайтеся щодня виділяти мінімум 30–60 хв для вправ низької інтенсивності (напр., прогулянки) або 15–20 – для середньої та високої інтенсивності.

 

4. Ресурсна діяльність та емоційні стани. Під час стресових періодів наш емоційний стан сильно виснажується, тому його необхідно відновлювати за допомогою дій і речей, які приносять нам задоволення та відповідають нашим цінностям. Тому слухайте музику, моліться, читайте, насолоджуйтеся краєвидами тощо – робіть те, що наповнить вас приємними емоціями.

 

5. Планування та розпорядок дня. Чіткий план допоможе не перевантажити себе, а також створити умови визначеності, впорядкованості та системності, яких наразі бракує. Намагайтеся планувати день, тиждень, місяць; збалансовано розподіляйте важливі та енергозатратні справи, дрібні завдання та відпочинок.

 

6. Спілкування з важливими та близькими людьми. Необхідно розділяти ваші переживання, турботи та радість з іншими. Розмовляйте, обіймайтеся, проводить разом час.

 

7. Обмежене споживання новин. Якщо ви постійно намагаєтеся відстежити й прочитати всі новини, це буде, по-перше, збільшувати кількість стресової інформації, по-друге, зменшувати вашу концентрацію. Визначте час, який витрачатимете на новини, та обмежте кількість новинних ресурсів.

 

Що може допомогти впоратися з наслідками стресу?
Існує безліч технік для зняття стресу, розглянемо одну з них.

 

Вправа «Екстремальна валіза».

Подумайте, як ви допомагали собі нормалізувати стан у стресових чи травматичних подіях? Складіть список. На першому місці поставте те, що допомагало найбільше, на другому – що менше, на третьому – ще менше.

 

Ось мої приклади таких речей і подій (звісно, ваш перелік може відрізнятися):

 

✨ образи, які приносять радість (дорогі люди, місця);
✨ запахи, що подобаються;
✨ музика, яка приносить задоволення;
✨ улюблені активності (біг, танці, катання на лижах, прибирання);
✨ щось м’яке, що приємно взяти в руки;
✨ вправа на уяву, яка дає позитивний результат;
✨ текст, що хвилює (вислів, маленька історія, молитва);
✨ хобі;
✨ природа.

 

У стані стресу ми маємо використовувати те, що нам допомагає, частіше, ніж робили це у звичайному житті. Завдання кожної людини – взяти на себе відповідальність за свій психологічний стан.

 

 

Автор: Вікторія Ульянова, керівниця програми «Перша психологічна допомога у кризових ситуаціях».

Аполітичність, що вбиває

  Сьогодні багато українці очікують опозиційної реакції від російських християнських лідерів,...

Детальніше

Війна та людина

  «Цілитель серця Ти… Утіхи джерело… Душі знеможеній цілющий Ти бальзам, Введи мене в потік...

Детальніше

«Злий» і «добрий» Бог двох Завітів та християнська етика

  У церковній історії є сторінка боротьби з маркіонізмом, що являв собою одну з єресей...

Детальніше

Божа кара чи людська кривда?

  «Бог карає Україну…» – на жаль, з початку війни я чув цю фразу не лише від...

Детальніше

Війна та місія в місті

  «Злодій тільки на те закрадається, щоб красти й убивати та нищити. Я прийшов, щоб ви мали...

Детальніше

Голоси крізь волання повітряної тривоги

  Звернення представників українських євангельських богословських закладів освіти до світової...

Детальніше

Гуманітарна місія на Сході

  Наступне наше свідоцтво про гуманітарну поїздку на Схід України, яку звершили наші...

Детальніше

Де Бог?

  Елі Візель у книзі «Ніч» описує пекло концтабору, через яке він пройшов. Одного дня нацисти...

Детальніше

Підпишіться на новини