З днем захисників і захисниць України!


Головна Богослов'я З днем захисників і захисниць України!

 

Чого тільки не приписують цій даті: від свята Покрови та Дня козацтва до Дня екологічної освіти та Дня створення Української Повстанської Армії (УПА). Кожен з цих приводів так чи інакше співвідноситься з 14-м жовтня.

 

Доволі цікавим є момент, пов’язаний зі вшануванням захисників та захисниць, саме цього дня, і, найімовірніше, він перегукується з Днем українського козацтва (свято Покрови). Вважають, що приблизно в цю пору року козаки вирушали на зимування до власних домівок (хуторів), сімей. У цьому є щось трепетно ціннісне, оскільки засвідчує прадавнє шанування родинного тепла та сім’ї як інституції та нагадує теперішнім поколінням українців, що наші пращури не тільки з величезною повагою ставилися до виконання своїх військових обов’язків, але й шанували подружнє життя як явище. 

 

Сім’я та подружня вірність і дотепер для більшості українців є беззаперечними авторитетами, що посідають особливу увагу й шануються. Хіба не так? Іноді говорять, що цими днями вперше розпалювали по хатах піч – тут і про тепло, тут і про символ родинного затишку. А що тепер є символом української сім’ї, що нам свідчить про беззаперечність цінності домашнього вогнища? Міркуймо про це не лише раз на рік та зміцнюймося в цьому знову й знову. Тепер, як ніколи раніше.

 

Назагал це свято відзначається, щоб вшанувати захисників нашої держави – наших сучасників, які боронять незалежність України під час російської агресії, та згадати про українців, які жертвували своїм життям заради Батьківщини від часів козаччини до років визвольного руху в ХХ столітті. І захист власної сім’ї був одним з основних лейтмотивів, що надихав людей ставати в лави тих, хто боронить свої цінності та землю. 

 

Саме в цей день – захисників та захисниць – хотілося б, спираючись на тогочасні принципи українських оборонців, сформулювати декілька важливих принципів для сімей (і насамперед для подружніх партнерів). Це те, що допоможе зробити згадку про пращурів доволі практичним і цінним заняттям та врятувати шлюб, який зазнає якщо не краху, то переживає не найкращі часи (ну, все прямо, як у часи козацьких воєн).

 

Перший принцип – ніколи не здаватися, бо шлюб завше може бути зцілений. Особливо тоді, коли здається, що ви віддали усе до останньої краплини, – завжди знаходиться місце для того, аби виграти головну битву. 

 

Друге – ніколи не реагуйте надмірно. Коли ми починаємо чіплятися, благати й благати, це може ще більше відштовхнути людину. (Ви ж здогадуєтеся, як така навичка допомагає у справі захисту Батьківщини?)

 

Третє – не перетворюйтеся на килимок для витирання ніг. Є спосіб, яким ви можете залишатися (чи то встояти) на своїй позиції та врятувати свій шлюб, не стаючи грубим. Це називається бути сильним, спокійним і ніжним. 

 

Четверте – працюйте над собою. Це чудовий час для того, щоб скористатися перевагами роботи над собою. Станьте найкращою версією себе фізично, інтелектуально, емоційно та духовно для свого віку та ситуації в житті.

 

Досліджуючи історію славетних козаків, думаючи про сучасних захисників та захисниць України, розумієш, який безмір мудрості можемо дістати з тих глибин для себе, для наших сімей.

І ми неодмінно переможемо: і в тому, аби дати відсіч ворогу зовнішньому, і в тому, аби ворогу іншому не дати зруйнувати наші сім’ї. 

Олексій Травніков, керівник програми "Основи сімейного служіння".

День Незалежності

  31-й рік незалежності України вже ввійшов в історію. Цьогорічна незалежність – не просто...

Детальніше

Бути корисними задля Перемоги

  Коли в Україні було розпочато війну, у багатьох виникло питання, а чим я можу бути корисними...

Детальніше

Божа кара чи людська кривда?

  «Бог карає Україну…» – на жаль, з початку війни я чув цю фразу не лише від...

Детальніше

Де Бог?

  Елі Візель у книзі «Ніч» описує пекло концтабору, через яке він пройшов. Одного дня нацисти...

Детальніше

Аполітичність, що вбиває

  Сьогодні багато українці очікують опозиційної реакції від російських християнських лідерів,...

Детальніше

Підпишіться на новини