День матері


Головна Психологія День матері

«Чому так темно? Нічого не бачу. Тільки чутно, як цокає годинник... Напевно, зараз близько трьох», – подумала я.

 

 

Вже довго сиджу на ліжку, обіймаю подушку й намагаюся впоратися з цим важким почуттям тривоги, яке іноді переростає в паніку. Хочу зрозуміти, як я дійшла до такого стану. Аналізувати не можу, і це мене ще більше дратує. Потрібно згадати, із чого все починалося!

 

Мій старший син народився восьмимісячним. Невелика вага – всього 1 800 грам. Були деякі ускладнення, але це не завадило нам з чоловіком радіти. У нас є син, він найрозумніший, найкрасивіший, най-най-най.І дуже серйозний! Чоловік народився! Ну так, він іноді хворів. Так, коли він почав ходити, він збив коліна. Загалом все було, як у всіх, поки не настав день, коли після легкої застуди він почав задихатися…

 

Цей день, напевно, назавжди закарбується в голові, і цей невтішний діагноз: бронхіальна астма. У  дев’ятимісячного хлопчика такий величезний і важкий, як бетонна плита, діагноз! Місяці, роки боротьби. У пошуках шляхів, методів і фахівців. Час проб і помилок. І знову проб і помилок. Зараз йому 4 роки. Він спить у себе в ліжечку. Його молодший брат поруч. Чоловік теж тут. Йому доводиться брати на себе всю найважчу роботу. Я його дуже люблю й ціную, але ось вже рік відчуваю себе самотньою. Прокидаюся від кожного чхання та кашлю своєї дитини. Прокидаюся й плачу, просто сил вже немає. З жахом думаю, що коли почнеться черговий напад, я нічого не можу вдіяти. Поступово занурююся в дрімоту, спокійно ковзаю по подушці й засинаю.

 

 

Дитині потрібна спокійна й стабільна мама

Програм за напрямком

 

 

«Світлано, вставай!» – це був голос мого чоловіка.

 

У синулі новий напад. Зібрала залишки сили в кулак. Я йому потрібна! Встаю. Кажу, що кому робити. А сама набираю такий дорогий і знайомий номер швидкої допомоги. Тепер мені доводиться чекати.Хвилини очікування приїзду швидкої допомоги тривають вічність. Я ходжу по кімнаті з хлопчиком на руках і ні про що не думаю – навчилася це робити, щоб не зійти з розуму. І ось він, довгоочікуваний дзвінок у двері. 

 

Зазвичай їхній приїзд – це чітка й швидка допомога: приїзд – укол – від’їзд. Сьогодні було якось не так. Чомусь лікар завагався, і це почало мене дратувати ще більше. З’явилася думка: «Чого ти чекаєш?» Він побачив моє хвилювання і почав говорити. Ви коли-небудь занурювали замерзлі руки в теплу воду? Пам’ятайте це відчуття? У мене був приблизно такий же стан, коли лікар почав розмову. Його голос був настільки тихим і спокійним, що просто не вписувався в ситуацію, де всі бігали й намагалися допомогти маленькій дитині, і водночас цей голос наче занурював мене в тепло та спокій.

 

Не пам’ятаю дослівно, що він казав, пам’ятаю тільки сенс: «Дитині в такому стані потрібна стабільна мама. Можна обійтися без ліків, якщо просто спокійно з ним розмовляти. Я вам покажу, як це зробити, і буду з вами, поки йому не стане краще».

 

Коли цей лікар зі мною заговорив, сталося щось дивне. Напруження, як маленькі голочки, вийшло з тіла, і я сіла на диван. З очей текли сльози. Побачивши, як лікар спілкується з моєю дитиною, заспокоїлася. І син теж. Його рівне дихання і ніжний, як дзвіночок, сміх нарешті повернув мене до життя.

 

Ось він, початок нового дня! У мене з’явилися сили й упевненість, що все буде добре. Ми впораємося! З того дня пройшло вже багато років. Син живий і, слава Богу, здоровий. Але я завжди буду пам’ятати той день і того лікаря. Найголовніше, що я зрозуміла: дитині потрібна спокійна й стабільна мама. Опісля це допомагало мені багато разів у житті.

 

Сьогодні день матері. Нехай Господь щедро й рясно благословить нас. Нехай наші дітки будуть живі та здорові. Подбайте про себе, і вашим дітям буде щастя.

 

P.S. До речі, розуміння цього принципу згодом вплинуло на мій вибір професії, але це вже інша історія…

 

 

Автор: Світлана Січкар, керівник програми «Практична психологія».

Як відновити близькість після довготривалої розлуки?

        Якщо ви плануєте возз’єднатися зі своїм подружнім партнером (чоловіком чи...

Детальніше

Як впоратися зі стресом?

    Ми знаємо, що стрес – це стан психічної напруги, який виникає, коли людина перебуває...

Детальніше

Як церква може служити сімʼї?

  Про асоціації щодо родинного затишку, комфорту та благополуччя сімʼї тепер, напевно, годі й...

Детальніше

Підпишіться на новини