Як відновити близькість після довготривалої розлуки?


Головна Психологія Як відновити близькість після довготривалої розлуки?

 

 

 

  Якщо ви плануєте возз’єднатися зі своїм подружнім партнером (чоловіком чи дружиною) або, скажімо, нещодавно повернулися після довготривалої  розлуки, ось кілька моментів, про які слід пам’ятати на шляху до відновлення вашої єдності та побудови подружньої близькості.

 

1.Важливо пробачити.

 

Розлуки травматичні. Вони підривають основи довіри та відданості, необхідних для успішного шлюбу. Хоча кожна ситуація буде різною, усі вони мають спільну рису: примирення неможливе без прощення. 

 

Зазвичай «пробачити й забути» буває доволі нелегко, але послання апостола Павла до Колосян 3:13 нагадує нам: «Терпіть один одного і прощайте один одному, якщо хтось із вас має на когось образу. Прощайте, як Господь простив вам».

 

Проте прощення не означає, що ми забуваємо образу. Навпаки, справжнє прощення можливе лише тоді, коли ми, розуміючи всю глибину образи, вирішуємо звільнити іншу людину від провини. Це коли ми кажемо: «Те, що ти зробив, завдало мені глибокого болю. Я маю повне право вимагати відплати, але, оскільки Бог простив мене, вирішую пробачити тобі». І тоді «плата» (чи покарання), зрозуміло, не потрібні.  

Якщо ви перебуваєте в процесі відновлення свого шлюбу після розлуки, ви, найімовірніше, вже підійшли до моменту прощення, і це чудово. Але не дивуйтеся, якщо вам доведеться прощати знову й знову, коли вторинні шари болю випливатимуть на поверхню.

 

Наприклад, ви, можливо, пробачили роман своєму подружньому партнеру, але пізніше опинились у сльозах через усвідомлення брехні, використаної, щоб приховати це. Це нормально. Травматичні події рідко можна опрацювати як єдине ціле. Ви можете відчувати тиск, що потрібно «рухатися далі» й «відпустити це», але не поспішайте. Питання, повноцінно не вирішені зараз, згодом можуть перерости в серйозні зʼясовування стосунків. Приділіть час, щоб повністю впоратися з болем.

 

 

2. Довіру  необхідно відновлювати.

 

Довіра коштує дорого й оплачується тисячами перевірених моментів. Те, що ви пробачили комусь, не означає, що ви негайно знову довіряєте тій людині. Після розлуки потрібен час, аби відновити довіру.

 

Чи вчинить мій чоловік (або дружина) так ще раз? Чи можу я бути чесним зі своїми труднощами? Що буде наступного разу, коли ми посваримося?

 

Сумніви – це нормально, але, хай якими глибокими були тріщини в фундаменті ваших стосунків, їх можна виправити завдяки чесності. Якщо ви говорите, що збираєтеся бути десь у певний час, будьте там у цей час. Якщо ви обіцяєте купити молоко по дорозі з роботи додому, зробіть це. Будь-яка дотримана обіцянка, якою б малою вона не була, стає підґрунтям для відновлення довіри.

Отже, нехай ваше «так» буде «так», а ваше «ні» – «ні» (подивіться Матвія 5:37). З часом довіра повернеться.

 

І хоча це правда, що ви ніколи не «забудете» того, що сталося, але якщо ви дозволите Богу торкнутися кожної потаємної думки та місця у вашому серці, то настане день, коли пам’ять з джерела болю перетвориться на нагадування про Божу доброту. Ви озирнетеся назад і згадаєте, як Бог зміг відновити ваш шлюб.

 

Автор: Олексій Травніков, керівник програми «Основи сімейного служіння».

16 днів проти насильства

      Часом можна почути здивування щодо масштабів жорстокості окупантів. Ці вислови...

Детальніше

Як впоратися зі стресом?

    Ми знаємо, що стрес – це стан психічної напруги, який виникає, коли людина перебуває...

Детальніше

Як прожити горювання?

  Варварське вторгнення з боку Російської Федерації у нашу країну принесло так багато болю й...

Детальніше

Право на сумніви

  Події сучасного геноциду українців у російсько-українській війні зумовили появу різних...

Детальніше

Як церква може служити сімʼї?

  Про асоціації щодо родинного затишку, комфорту та благополуччя сімʼї тепер, напевно, годі й...

Детальніше

Підпишіться на новини