Міжнародний день сімей


Головна Психологія Міжнародний день сімей

 

Рафаель Альвіра, іспанський філософ та почесний професор Наваррського університету, висловив думку: «Існувати завжди означає існувати в присутності іншого». Подібний вислів можна розуміти широко аж до безмежних меж реальності. Однак якщо розглянути його в контексті сім’ї, то на яких аспектах можемо зосередитися?

Сім’я — це місце іншого.

 

Як це розуміти? Пригадаймо момент, коли нам забажалося утворити сім’ю. Про що ми думали тоді? Про себе? Чи про іншого? Правильна відповідь: «думали про іншого», а от чесна — «думали про себе». Думка про себе в бажанні створити сім’ю не є недоречною, адже кожна людина прагне особистого задоволення від життя й шукає тихої гавані. Проте чи не варто залишити думку про свою «тиху гавань» і подумати про іншого?

 

Коли ми міркуємо про сім’ю, доречно подумати й про іншого. Це не означає, що треба приділяти іншим більше уваги, ніж собі, оскільки це неможливо зробити. Проте іноді варто згадати тих, хто поряд з нами: дружину / чоловіка, дітей. Подібна згадка про них допомагає поставити їх на належне місце в нашому тижневому циклі життя. І так ми зможемо почути і їхні потреби, які кричать до нас, і чимало іншого…

Чути іншого — це і є суть сім’ї як місця присутності один для одного.

 

Усвідомлюючи це, ми можемо забезпечити іншого тим, що він потребує, а він у відповідь може зробити те саме… А внаслідок цього ми можемо порозмірковувати над тим, що сім’я є місцем простору. Що це означає? 

 

Місце простору має сприяти розвитку сильних сторін особистості й намагатися компенсувати слабкі. Звісно, набагато легше звертати увагу на слабкі сторони, роблячи їх видимими, і просто ігнорувати сильні. Але чи зможемо ми тоді по-справжньому бути місцем простору? Ні. Кожен з нас, створюючи сім’ю, сподівається, що вона стане простором, який сприятиме постійному розвитку тих, хто в ній.

 

 

Програми за напрямком

 

 Так утворюється безпечне місце, де ми можемо бути тими, ким ми маємо бути насправді. Проте справжнім можна стати, лише коли ми виходимо за межі безпечного простору сім’ї й відважно крокуємо в небезпечне місце. А отже, сім’я — це місце, де культивуються сильні якості особистості, що потім перевіряються в небезпечних умовах.

 

Отже, розмірковуючи про сім’ю в день сім’ї, пам’ятаймо, що сім’я — це:

  • місце, де чують іншого;
  • простір, що сприяє розвитку іншого.

 

Якщо ж ми забудемо про ці істини, нам загрожують наслідки, які влучно записані в Притчах 11:29: «Хто руйнує власний дім, той успадкує вітер…». Щоб руйнувати дім і сім’ю, треба не так багато: достатньо додати в це місце бездіяльність, мовчання, інертність…

 

Більше про сімейні стосунки ви можете дізнатися на програмі «Сімейне служіння». Будемо раді бачити вас у спільноті УЄТС!

 

 

Євгеній Уткін, заступник декана з навчально-методичної роботи.

Як відновити близькість після довготривалої розлуки?

        Якщо ви плануєте возз’єднатися зі своїм подружнім партнером (чоловіком чи...

Детальніше

Як впоратися зі стресом?

    Ми знаємо, що стрес – це стан психічної напруги, який виникає, коли людина перебуває...

Детальніше

Як здолати розлуку подружжя під час війни?

У Римлян читаємо про те, що «все працює на добро тим, хто любить Господа». Кілька тижнів тому один...

Детальніше

Як церква може служити сімʼї?

  Про асоціації щодо родинного затишку, комфорту та благополуччя сімʼї тепер, напевно, годі й...

Детальніше

Підпишіться на новини